26.07.2017. 12:16

Na Skupštini Istarske županije jednoglasno odobreno sufinanciranje projekta „Centar kompetencije za napredne materijale“

Na 2. sjednici Skupštine Istarske županije jednoglasno je prihvaćen prijedlog Ustanove centar za istraživanje materijala Istarske županije (METRIS) o sufinanciranju projekta "Centar kompetencije za napredne materijale˝.

Navedeni planirani projekt ima strateški značaj za ulaganje u istraživanje i razvoj u Istarskoj županiji te za razvoj ustanove METRIS. Ukupna planirana vrijednost projekta iznosi 27.862.227, 72 HRK, a ukupna vrijednost investicije za Ustanovu METRIS 15.000 000 HRK, od čega planirano bespovratno financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 85% navedenog iznosa.

Cilj projekta CEKOM je poboljšanje ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz poboljšanje uvjeta za inovacije u poslovnom sektoru pružanjem infrastrukture za industrijska istraživanja i eksperimentalni razvoj.

CEKOM u METRIS-u je neposredno referenca Istarskoj županiji da u Istri djeluje nacionalni centar koji je na nivou RH kompetentan za materijale, za istraživanje, razvoj i inovacije za pomoć industriji i znanosti te da je Istra inovativna regija koja se temelji na znanju potkrijepljenim inovacijama, da se daje značaj popularizaciji znanosti i obrazovanju mladih te usmjeravanju u STEM područje, da se intenzivno ulaže u IRI, jer da se na taj način mogu riješiti mnogi problemi te se osim porasta proizvodnje i konkurentnosti mogu ostvariti i gigantski inovativni projekti.