Popularizacija STEM znanosti

Popularizacija znanosti u METRIS-u

SCIENCE – TECHNOLOGY – ENGINEERING - MATHEMATICS

Radionica kemije u Centru za popularizaciju znanosti

METRIS aktivno sudjeluje u popularizaciji STEM-a u suradnji s pulskim Centrom za popularizaciju znanosti i inovacija. METRIS je izradio plan i realizirao mali laboratorij za KEMIJU u Centru za popularizaciju znanosti Pula, gdje u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture redovito provodi radionice kemije koje prate gradivo kroz pokuse za učenike osnovnih i srednjih škola, te je do sada isti pohodilo više od 2400 učenika općeg obrazovanja iz čitave IŽ koji su odradili više od 400 sati praktične nastave.

Festivali znanosti, stručni razgledi i terenska nastava

Osim navedenog METRIS svojim aktivnostima svake godine sudjeluje u organizaciji Festivala znanosti, zatim uvijek ima otvorne vrata za posjete školama i fakultetima u vidu terenske nastave sa stručnim vodstvom prilikom koje se osim aktivnosti, opreme i usluga centra učenici/studenti upoznaju s mogućnostima zaposlenja ukoliko odaberu studij u području tehničkih znanosti.

Vrijedna djelatnost METRIS-a je i suradnja s obrazovnim institucijama, odnosno suradnja kroz nastavu, istraživanje i obrazovanje kadrova. Jedan od vidova edukacije je i popularizacija znanosti koja se u METRIS-u kontinuirano odvija kroz različite aktivnosti namijenjene edukaciji učenika, studenata i šire javnosti. 

Izložba znanstvene fotografije

U sklopu Festivala znanosti Pula 2012 u METRIS-u je održana izložba znanstvene fotografije kojom su kroz široki spektar prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti na popularan način, kroz prizmu umjetnosti prezentirane nove tehnologije i rezultati njihove primjene. U projekt su se idejama i sadržajem uključili brojni znanstvenici i institucije iz Hrvatske i inozemstva, uz potporu Hrvatskog društva za biljnu biologiju, Hrvatskog mikroskopijskog društva, Hrvatskog kemijskog društva, Hrvatskog društva za znanost o laboratorijskim životinjama te Sveučilišta u Rijeci. Izložba u stalnom postavu još se uvijek, uz prethodnu najavu, može pogledati u prostorima Centra METRIS. Katalog izložbe može se preuzeti ovdje: http://www.hkd.hr/repo/katalog_izlozbe_znanstvene_fotografije.pdf

Gostovanje izložbe znanstvene fotografije na manifestaciji ''Noć biologije 2013''

Dio stalnog postava METRIS-ove izložbe znanstvene fotografije posvećen mikroskopiji gostovao je na manifestaciji ''Noć biologije 2013'' održanoj 12. 4. 2013. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na ovaj je način METRIS dao svoj doprinos popularizaciji mikroskopije, vrijedne znanstvene metode sa širokom primjenom u različitim područjima znanosti. Cilj ove manifestacije koja se održava već petu godinu zaredom i nailazi na veliki interes javnosti je na jednostavan, svima pristupačan i maštovit način posjetiteljima kroz jednostavne pokuse, prezentacije, igraonice, kvizove, kratke filmove, radionice, prikazati znanstvene činjenice iz biologije. Približavajući im biologiju kao znanost o životu, želja je organizatora približiti im život u svim njegovim oblicima i ljepoti.

Radionica za učenike „CSI: Hrana na optuženičkoj klupi – slučaj sladoleda od lješnjaka“

U sklopu multimedijalne izložbe „Ki sit ki lačan“ tijekom listopada i studenog 2012. u METRIS-u je održan niz radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, tijekom kojih su se brojni učenici iz cijele Istre upoznali s najnovijim metodama analize hrane. Kroz kratko teoretsko upoznavanje laboratorijske opreme, rada i novih tehnologija te praktičnu demonstraciju eksperimenata mladi su mogli steći dojam o dometima znanosti, njenoj primjeni u svakodnevnom životu te dobiti korisne informacije za odabir budućeg zanimanja u područjima prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti. Bila je to i prilika za upoznavanje s radom METRIS-a, što je ujedno otvorilo i nove mogućnosti suradnje sa školama, u području izrade istraživačkih radova, edukativnih radionica i drugih popularno-znanstvenih te edukativnih aktivnosti.

Istraživački radovi

Istraživački rad učenika Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin s temom „Tajni život žderača fresaka - analiza mikroorganizama u zidnom slikarstvu“ Na Državnom i svehrvatskom natjecanju EKO-KVIZ Lijepa naša, održanom od 15. do 17. travnja 2012. u Zadru, ekipa Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin osvojila prvo mjesto među 33 srednje škole. Sastavni dio ovog natjecanja bio je i praktični rad pod nazivom „Tajni život žderača fresaka - Analiza mikroorganizama u zidnom slikarstvu“ koji je ekipa škole sa svojim profesorima izradila u suradnji s METRIS-om i Hrvatskim restauratorskim zavodom - Restauratorskim odjelom Rijeka. Eko ekipu činili su Renata Krulčić, David Šterpin, Paolo Pilato i Vanja Marić pod vodstvom mentorica prof. Dušice Dorčić i prof. Roži Šiklić.

Znanstveno-istraživački rad učenica SŠ Mate Blažina Labin s temom: ''Antioksidacijska svojstva biljnih infuzija autohtonih istarskih sorti maslina''. Na Državnoj smotri i natjecanju mladih biologa održanom od 14. do 17. travnja 2013. god. u Zagrebu, učenice Tea Načinović i Silvija Milevoj iz Srednje škole Mate Blažina iz Labina natjecale su se sa znanstveno-istraživačkim radom na temu ''Antioksidacijska svojstva biljnih infuzija autohtonih istarskih sorti maslina'' izrađenim u suradnji s Centrom za istraživanje materijala Istarske županije - METRIS te osvojile visoko četvrto mjesto u svojoj kategoriji. Učenice 3. razreda pod mentorstvom profesorice Sandre Juran sudjelovale su na Državnoj smotri i natjecanju mladih biologa na kojem se sveukupno natjecalo šezdesetak učenika s 38 samostalnih istraživačkih radova. Praktičan rad učenica Tee Načinović i Silvije Milevoj Određivanje antioksidacijskog kapaciteta

Znanstveni i stručni skupovi-Hrvatski mikroskopijski simpozij

U METRIS-u je 16. i 17. studenog 2012. održan Hrvatski mikroskopijski simpozij u organizaciji Hrvatskog mikroskopijskog društva (HMD), Centra METRIS i Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč. U okviru dvodnevnog znanstvenog skupa održao se i godišnji sastanak Hrvatskog mikroskopijskog društva. Skup je bio namijenjen članovima Društva, ali i svim znanstvenicima, tvrtkama i pojedincima koji su zainteresirani za područje mikroskopije. Cilj skupa bio je kroz predavanja i postere prezentirati rezultate novijih istraživanja u kojima su se koristile mikroskopijske i srodne metode. U okviru simpozija održana su i tri plenarna predavanja, te skupština HMD-a, a predstavljene su i aktivnosti METRIS-a i IDA-e. Prezentirana su i tri znanstvenoistraživačka rada izrađena u laboratorijima METRIS-a. Skupu je prisustvovalo preko 70 sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Prezentacija METRIS-a - Preko 70 sudionika prisustvovalo je Kongresu.