BIOTEHNIČKA I BIOLOŠKA ISPITIVANJA
U suradnji s Mediteranskim institutom za istraživanje života MedILS iz Splita u METRIS-u 2012. godine je uspostavljen laboratorij s namjenom provedbe istraživanja antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica. Daljnjom provedbom različitih projekata te usklađivajući se sa potrebama realnog sektora za uslugama istraživanja i razvoja navedeni je laboratorij je prerastao u novi Biotehnički odjel METRIS-a u sklopu kojega se provode brojne analize.
Analize antioksidansa u hrani s namjenom provedbe istraživanja baziranih na određivanju antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica, s posebnim naglaskom na prehrambene proizvode karakteristične za Istru, nastale preradom autohtonih voćnih i povrćarskih kultura. Laboratorij je opremljen instrumentima za kvalitativnu i kvantitativnu analizu namirnica, njihovog antioksidativnog potencijala kao i za dokazivanje njihove autentičnosti i sljedivosti.
DOSTUPNE METODE BIOTEHNIČKIH ANALIZA
DOSTUPNE ANALIZE BIOLOŠKOG MATERIJALA
U suradnji s Mediteranskim institutom za istraživanje života MedILS iz Splita u METRIS-u 2012. godine je uspostavljen laboratorij s namjenom provedbe istraživanja antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica. Daljnjom provedbom različitih projekata te usklađivajući se sa potrebama realnog sektora za uslugama istraživanja i razvoja navedeni je laboratorij je prerastao u novi Biotehnički odjel METRIS-a u sklopu kojega se provode brojne analize.
Analize antioksidansa u hrani s namjenom provedbe istraživanja baziranih na određivanju antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica, s posebnim naglaskom na prehrambene proizvode karakteristične za Istru, nastale preradom autohtonih voćnih i povrćarskih kultura. Laboratorij je opremljen instrumentima za kvalitativnu i kvantitativnu analizu namirnica, njihovog antioksidativnog potencijala kao i za dokazivanje njihove autentičnosti i sljedivosti.
DOSTUPNE METODE BIOTEHNIČKIH ANALIZA
- ISPITIVANJE UKUPNE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI PREHRAMBENIH PROIZVODA (DPPH, FRAP i ABTS metoda)
- ODREĐIVANJE BIOLOŠKI AKTIVNIH SPOJEVA U HRANI (ukupni fenoli, flavonoidi i ne-flavonoidi, kondenzirani tanini)
- IDENTIFIKACIJA MIKROORGANIZAMA (gljiva) na predmetima kulturnog dobra i prehrambenim proizvodima pomoću molekularnih biljega (DNA analiza)
DOSTUPNE ANALIZE BIOLOŠKOG MATERIJALA
- ANALIZA MIKROORGANIZAMA NA PREDMETIMA KULTURNOG DOBRA - izolacija i karakterizacija gljiva i plijesni (uzgoj na hranjivim podlogama, svjetlosno-mikroskopska analiza)
- ANALIZA BIOLOŠKIH UZORAKA SVJETLOSNIM MIKROSKOPOM
- ANALIZA BIOLOŠKIH UZORAKA PRETRAŽNIM ELEKTRONSKIM MIKROSKOPOM (Environmental SEM) - snimka površine
- LABORATORIJSKE AKTIVNOSTI (priprema uzoraka, izrada izvještaja ispitivanja, stručno mišljenje i tumačenje)
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.