04.02.2011

Dan otvorenih vrata Metris-a

U petak, 11. veljače 2011., svoja će vrata javnosti otvoriti Metris, Centar za istraživanje metala Istarske županije. Od 8 do 16 sati, svi zainteresirani, moći će posjetiti laboratorije Metris-a te se upoznati s mogućnostima istraživanja materijala, dostupnim pravnim i poslovnim subjektima, školama i fakultetima te građanima.

U 10 sati, u edukacijskoj sali Metris-a, bit će održana prezentacija na temu "Primjene ispitivanja svojstava materijala za povećanje konkurentnosti industrijskih i proizvodnih procesa te smanjenja financijskih gubitaka uslijed primjene materijala niske kvalitete". Prezentacija je prvenstveno namijenjena malim i srednjim poduzetnicima metalnog sektora Pule i okolice, no otvorena je za sve zainteresirane građane. U 11:30 sati bit će održana prezentacija na temu SEM analiza za istraživanje na kulturnom dobru s primjerima i demonstracijama prethodno realiziranih istraživanja. Posjetiteljima će također biti demonstrirana osnovna istraživanja materijala, koja je moguće provesti u Metris-u. Bit će prezentiran način na koji se  pomoću spektrometra laboratorijski određuje kemijski sastav metala, načini ispitivanja površina materijala pomoću modernog elektronskog mikroskopa, a u mehaničkom laboratoriju ispitivanja tvrdoće i čvrstoće materijala.

Povodom dana otvorenih vrata, posjet Metris-u najavili su maturanti Gimnazije Pula, koji se nalaze pred važnom odlukom odabira fakulteta, a Metris im može ukazati na neke od praktičnih primjena prirodnih i tehničkih znanosti u industriji, proizvodnji te istraživanjima na kulturnom dobru.

Uz četiri moderno opremljena laboratorija u zgradi Metris-a djeluje i tvrtka Biotehnički centar, koja se bavi pročišćavanjem otpadnih voda, a također je u postupku useljenja i MedIls, koji će se baviti istraživanjem antioksidansa u vinu i maslinovom ulju. Istraživanja koja je moguće provesti u Metrisu brojna su, a moderna oprema kojom raspolaže, Pulu i Istru visoko pozicionira u sektoru istraživanja i razvoja, kao podršku rastu konkurentnosti istarske proizvodne djelatnosti. Značaj Metris-a višestruk je, a ogleda se i u činjenici da je njegova oprema dostupna i znanstvenim kadrovima, asistentima, profesorima te studentima. Naime, do sada je u Metris-u izrađeno nekoliko diplomskih radova i doktorskih disertacija, također održane su i laboratorijske vježbe iz kolegija Materijali za studente Fakulteta politehnike, a Metris su posjetili i učenici pulske medicinske i tehničke škole.