29.03.2016

Festival znanosti 2016.

Program ovogodišnjeg "Festivala znanosti", osmišljenog na temu "Znanost i umjetnost", odvijat će se od 16. do 23. travnja 2016. 

U realizaciju dijela programa "Festivala znanosti", ove je godine uključena i Ustanova centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS. Tijekom navedenih dana, a uz prethodnu najavu, u prostorima METRIS-a, bit će moguće razgledati izložbu znanstvene fotografije.

"Izložba nas vodi kroz tajne molekula, upoznajući nas s njihovom strukturom i načinima na koje ih možemo analizirati i vizualizirati. Uranja zatim u čarobni nanosvijet mora viđen "okom" nanoskopa te u bogatstvo onkraj okom vidljivog, skriveno u površinama koje nas okružuju. Slijedi igra kamena i kristala, a daruje nam se i prilika zaviriti u biljni svijet na jedan drugačiji način od onoga uobičajenog. Metali naši svagdašnji tema su dvaju cjelina u kojima ih upoznajemo kroz prizmu njihove zaštite i projektiranja. Odgovor na pitanje "Kako preživjeti ugriz zmije otrovnice?" ponudit će nam sljedeći ciklus fotografija, a saznat ćemo ponešto i o etičkom korištenju i njezi laboratorijskih životinja u istraživanju. Znanstvena šetnja završava veselim bojama šarolikih stanica uhvaćenih pogledom kroz leće mikroskopa." - riječi su kojima je autorica izložbe,  dr.sc. Danijela Poljuha, opisala istu.  

Također, predviđena je i prezentacija na temu "MikroArt", koja će sadržavati slike snimljene na elektronskom mikroskopu Ustanove FEG SEM QUANTA 250 tvrtke FEI.

Navedena događanja odvijat će se u METRIS-u 18. i 21. travnja 2016., u vremenu od 12-14 sati, a sudjelovanje je moguće uz prethodnu najavu na e-mail sanja.kantaruti(at)centarmetris.hr.