11.12.2014

Istarska razvojna agencija proslavila 15 godina osnivanja i rada

U četvrtak, 11. prosinca 2014. obilježeno je prigodnim programom u Puli 15 godina osnivanja i rada Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o. te 10 godina djelovanja Područnog ureda HBOR-a za Istru.

Na svečanosti obilježavanja su uz direktora IDA-e, dr.sc. Borisa Sabattija te voditeljicu područnog ureda HBOR-a za Istru, dr.sc. Cinziu Zubin sudjelovali ministar turizma Darko Lorencin, župan Istarske županije mr.sc. Valter Flego, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, pomoćnik direktora Sektora kreditiranja HBOR-a Hrvoje Galičić te ostali uzvanici.

Prisutnima se obratio direktor IDA-e Boris Sabatti koji je podsjetio da je agencija osnovana 1999. godine te je tada bila prva regionalna agencija u Hrvatskoj, a danas je, tvrdi,  jedna od vodećih razvojnih agencija u Republici Hrvatskoj. Sabatti je kazao da je primarna uloga agencije poticanje malog i srednjeg poduzetništva u Istri putem pružanja financijske pomoći ali i provedba brojnih obrazovnih programa, razvijanje poduzetničke infrastrukture, poticanje umrežavanja poduzetnika putem klustera, ulaganje u istraživanje i razvoj, informiranje i savjetovanje poduzetnika, pružanje usluga potencijalnim investitorima te provedba različitih međuregionalnih i međunarodnih projekata usmjerenih na stvaranje povoljne poduzetničke klime u Istarskoj županiji.

- IDA danas ima ukupno 14 zaposlenika te je do sada uspješno provela 30 projekata, sufinanciranih sredstvima iz europskih fondova, ukupne vrijednosti veće od 40 milijuna EUR. Među najuspješnije projekte IDA-e, ostvarene uz pomoć EU sredstava, ubrajaju se projekt uspostave i opremanja Centra za istraživanje materijala-METRIS, projekt uspostave Tehnološkog inkubatora za inovativne tvrtke te projekt Veletržnice ribe u Poreču.

- Putem osmišljenih kreditnih programa u suradnji s poslovnim bankama i HBOR-om te uz pomoć uspostavljenog jamstvenog fonda IDA je tijekom godina odobrila 670 poticajnih kredita za poduzetnike ukupne vrijednosti 60 milijuna EUR. Nadalje, od 2002. godine IDA se sustavno bavi razvojem ljudskih resursa u privatnom i javnom sektoru putem provedbe ciljano razvijenih obrazovnih programa. U razdoblju od 2002. do 2014. godine IDA je provela 334 seminara za ukupno 7.635 polaznika, mahom obrtnika te malih i srednjih poduzetnika, kazao je dr.sc. Sabatti.