28.07.2014

Metodologija pametne specijalizacije tema radionice u okviru projekta Next

U organizaciji Grada Šibenika, u Šibeniku dana 24.07.2014. a u okviru projekta NEXT, kojeg financira Europska unija iz programa IPA Jadranska prekogranična suradnja, održana je radionica „Metodologija pametne specijalizacije“.

Na radionici sudjelovali su  predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva gospodarstva te BICRO-a, a tema predavanja i panel rasprava je pametna specijalizacija u Hrvatskoj, uključivanje malog i srednjeg poduzetništva u proces pametne specijalizacije, izrada strategije pametne specijalizacije  u svrhu razvoja i korištenju novih tehnologija i inovacija.

Sudionike radionice  uvodno je pozdravio gradonačelnik Željko Burić. „ Povezivanje znanja i umijeća onih koji  proizvode, potom plasman proizvoda i ostvarenje profita put je uspjeha kojim se može razbiti začarani krug krize. Znanje i inovativnost osnova su svakog razvoja, a u ovom trenutku nam je nužna i prekogranična suradnja i zato su ovakve konferencije poželjne“, dodao je Burić, pozvavši goste da iskoriste blagodati koje Šibenik nudi.

Matija Bumbak, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika ukazao je na težnje Europske unije ka fokusiranju regija prema zajednički osmišljenim ciljevima.

Poseban gost, ujedno i jedan od predavača, je i  Grzegorz  Orawiec  iz Odjela za regionalnu politiku iz poljskog Kielcea osvrnuo se u svom predavanju na ulogu privatnog sektora u pametnoj specijalizaciji regija i korištenju on line platformi u tom procesu.

„Kako izraditi strategiju pametne specijalizacije u svrhu razvoja“, naziv je predavanja Anne Torelli, iz regije Marche, dok je Monika Šućur iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije govorila o korištenju novih tehnologija i inovacija u razvoju.

Na radionici je predstavljena i prva verzija NEXT IS on-line platforme, o kojoj je govorio Ivan Lozančić iz Poslovanje2 d.o.o.

Dana 25.07.2014. u Šibeniku održan je sastanak projektnog tima projekta NEXT kojeg provodi jedanaest partnera iz šest zemalja - Italije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Uključeni predstavnici zastupaju različite interese i stavove, a njihov rad je povezan s inovacijama - poput sveučilišta, regionalnih razvojnih agencija, gospodarskih komora i lokalnih vlasti. Ukupna vrijednost projekta je 2.999.180,00 €.

Vrijednost dijela projekta koji provodi Istarska razvojan agencija je  207.557,66€ od čega EU sufinancira 85%.  Ciljevi projekta su promicanje suradnje među istraživačkim institutima, poduzećima i istraživačima, kao i testiranje mehanizama za potporu sustava istraživanja i transfera tehnologije u projektnom području. U skladu s tim Istarska razvojan agencija izrađuje studiju Baze regionalnih Centara za istraživanje i transfer tehnologije koji dosljedno opisuju postojeće tehnološke vještine i inovacijski potencijal na regionalnom teritoriju, doprinos u razmjeni znanja, vještina i iskustva istraživača centra METRIS s ostalim istraživačima u prekograničnim regijama uključenim u projekt te dijelom promidžbene aktivnosti.