15.04.2019

METRIS na 17. Festivalu znanosti

Od 8. do 13. travnja 2019. godine u cijeloj se državi održao 17. Festival znanosti pod temom: BOJE. Ustanova METRIS kao i svake godine dosad sudjelovala u programu održavajući radionice naziva: "BOJE-"pomagači" i "subjekti" u kemijskim analizama" te "Boje u kemijskim pokusima" što u prostorima Ustanove, što u Centru za popularizaciju znanosti u Zajednici tehničke kulture Pula.

Zaposlenice Josipa Bilić i Vedrana Špada su učenike vodile kroz razgledavanje laboratorija i opreme Ustanove METRIS te su im se na zanimljiv način kroz demonstracije određenih analiza prikazale kako se kroz upotrebu ''boja'' i bojila dolazi do rezultata kemijskih analiza, odnosno različitih otkrića. Učenicima je prezentiran rad METRIS-a, odnosno analize u kojima se koriste i/ili analiziraju boje, odnosno bojila te su učenici i sami kroz par praktičnih pokusa mogli analizirati određene supstance (upotrebom kolorimetrijskih reakcija i svjetlosne mikroskopije). Na panou, slikama i posterima izloženima u Ustanovi METRIS mogli su učenici sami vidjeti utjecaj kemijskih analiza koje koriste boje na svakodnevni život.

U Centru za popularizaciju znanosti Zajednice tehničke kulture Pula, učenici su samostalno (pod nadzorom) izvodili male kolorimetrijske pokuse iz kemije pri čemu su došli do vrijednih otkrića upotrebom različitih bojila.

Više pogledajte na službenim stranicama Festivala: http://www.festivalznanosti.hr/2019/pula/