26.07.2017

Na Skupštini Istarske županije jednoglasno odobreno sufinanciranje projekta „Centar kompetencije za napredne materijale“

Na 2. sjednici Skupštine Istarske županije jednoglasno je prihvaćen prijedlog Ustanove centar za istraživanje materijala Istarske županije (METRIS) o sufinanciranju projekta "Centar kompetencije za napredne materijale˝.

Navedeni planirani projekt ima strateški značaj za ulaganje u istraživanje i razvoj u Istarskoj županiji te za razvoj ustanove METRIS. Ukupna planirana vrijednost projekta iznosi 27.862.227, 72 HRK, a ukupna vrijednost investicije za Ustanovu METRIS 15.000 000 HRK, od čega planirano bespovratno financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 85% navedenog iznosa.

Cilj projekta CEKOM je poboljšanje ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz poboljšanje uvjeta za inovacije u poslovnom sektoru pružanjem infrastrukture za industrijska istraživanja i eksperimentalni razvoj.

CEKOM u METRIS-u je neposredno referenca Istarskoj županiji da u Istri djeluje nacionalni centar koji je na nivou RH kompetentan za materijale, za istraživanje, razvoj i inovacije za pomoć industriji i znanosti te da je Istra inovativna regija koja se temelji na znanju potkrijepljenim inovacijama, da se daje značaj popularizaciji znanosti i obrazovanju mladih te usmjeravanju u STEM područje, da se intenzivno ulaže u IRI, jer da se na taj način mogu riješiti mnogi problemi te se osim porasta proizvodnje i konkurentnosti mogu ostvariti i gigantski inovativni projekti.