01.07.2015

Objavljen javni poziv za sufinanciranje projekata zaštite okoliša iz LIFE programa

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u suradnji s Fondom objavilo je Javni poziv za dostavu zahtjeva za nacionalno sufinanciranje projekata koji će se prijaviti na ovogodišnji natječaj Europske komisije za Program LIFE. Sufinanciranjem putem Fonda nositelji projekata mogu osigurati od 12,5% do 20% vlastitih sredstava potrebnih za aplikaciju, osvisno o vrsti projekta.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u suradnji s Fondom objavilo je Javni poziv za dostavu zahtjeva za nacionalno sufinanciranje projektnih prijedloga koji će se prijaviti na ovogodišnji natječaj EK za Program LIFE. Sufinanciranjem putem Fonda nositelji projekata mogu osigurati od 12,5% do 20% vlastitih sredstava potrebnih za aplikaciju, osvisno o vrsti projekta.

Na program se mogu prijaviti javna tijela, privatne tvrtke i nevladine organizacije. Mogućnost dodatnog sufinanciranja ostvarit će oni projekti koji zadovolje uvjete iz javnog poziva.Kako bi ostvarili nacionalno sufinanciranje korisnici projekta moraju biti registrirani u Hrvatskoj.

Od 1992. kroz Life program sufinancirano je više od 4000 projekata, a za razdoblje 2014.-2020. osigurano je 26 milijardi kuna. Od toga je Hrvatskoj do 2017. na raspolaganju oko 155 milijuna kuna a za preostali period alokacija će se tek definirati. Odabrane projekte Europska komisija sufinancirat će do 60%, a za projekte usmjerene na konkretne aktivnosti očuvanja prioritetnih vrsta ili tipova staništa moguće je ostvariti i do 75% sufinanciranja.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode po prvi put je osiguralo mogućnost da projekti koji dobiju zeleno svijetlo Europske komisije, odnosno financiranje kroz Life, do polovine vlastitog udjela mogu povući iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sufinancirat će se pilot projekti, projekti najbolje prakse i informacijski iz dva potprograma: Okoliš i Klimatske aktivnosti.

Za projekte iz potprograma Klima natječaj će trajati do 25. kolovoza 2015., a za projekte iz potprograma Okoliša do 10. rujna – za prioritetno područje okoliš i učinkovitost resursa, odnosno 17. rujna – za prioritetna područja prirode i biološke raznolikosti te upravljanja okolišem i informacija.

Više informacija mogu se pronaći ovdje:

http://www.mzoip.hr/hr/ministarstvo/javni-pozivi.html