29.11.2019

Održan drugi partnerski sastanak projekta AdSWiM u Zadru

Dana 27. i 28. studenog, djelatnica METRIS-a Josipa Bilić, sudjelovala je na drugom sastanku partnera, glavne skupštine i upravnog odbora projekta naziva „Managed use of treated urban wastewater for the quality of the Adriatic Sea“, akronima AdSWiM u Zadru.

Tijekom partnerskog sastanka, svi su dionici predstavili aktivnosti koje su dosad izvršene te koje se planiraju u drugoj polovici implementacije projekta, s ciljem što uspješnije provedbe ključnih aspekata samog projekta-razvoja novih inovativnih instrumenata pomoću kojih ćemo doći do većih saznanja i bolje kontrole ekološkog stanja obalne vode u blizini morskih ispusta postrojenja za obradu otpadnih voda te razvoja inovativnih načina unapređenja tehnologije obrade urbanih otpadnih voda.

METRIS u projektu uz ostale partnere, aktivno sudjeluje u izradi aerobne granulirane biomase koja bi pospješila sam proces i energetsku učinkovitost procesa obrade otpadnih voda kao i u izradi „whole-cell“ biosenzora za analizu teških metala u matrici morske vode.

Projekt AdSWiM provodi se od siječnja 2019. godine a partnerstvo projekta sačinjavaju Sveučilište u Udinama kao glavni partner, općina Pescara, općina Udine, Politehnika Marche, CAFC S.p.A., Institut za kristalografiju CNR-IC, Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku OGS, Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split, Zavod za javno zdravstvo Zadar, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, Javna ustanova IZVOR Ploče te Ustanova METRIS.