19.03.2018

Održan prvi sastanak Erasmus+ projekta CAPuS

U talijanskom gradu Torinu je 15. i 16. ožujka 2018. godine održan kick-off sastanak projekta „Conservation of Art in Public Spaces“ akronima „CAPuS“, u kojem Ustanova Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS sudjeluje kao partner. Projekt je odobren za financiranje iz programa Erasmus+, kroz tip akcije: Savezi znanja za visoko obrazovanje. Referenca projekta je 588082-EPP-1-2017-1-IT-EPPKA2-KA. Vodeći partner je Sveučilište u Torinu, a uz METRIS ostali partneri jesu: Technische Hochschule Koln, Akademia Sztuk Pieknych w Warszawie, Sveučilište u Splitu, Centro per lo Studio dei Materiali per il Restauro CESMAR7, AN.T.A.RES S.r.l, H. Schmincke & Co.-GmbH & Co.KG, Centro per la Conservazione ed il Restauro dei Beni Culturali La Venaria Reale Fondazione, Gradski muzej Sisak, Montana Colors S.L., Medhiartis S.r.l, Conservation Technologies LLC, Universita degli Studi di Parma i Universidad de Vigo. 

Projekt CAPuS se bavi pitanjem očuvanja urbanih umjetnina koje još uvijek nije sustavno riješeno. Ciljevi CAPuS projekta su razvoj smjernica za zaštitu i očuvanje suvremenih umjetničkih djela koja pripadaju uličnoj i urbanoj umjetnosti te uvođenje inovativnog modula za obuku u visokoškolske ustanove. Kroz blisku suradnju između istraživača, edukatora i poslovnih ljudi, uvodit će se operativni protokoli za specifične intervencije na ovim vrstama umjetnina. Kao prvo, projekt ima početnu fazu strukturiranog dijaloga s umjetnicima i formalizacijom umjetnina. Druga faza nastavit će se analizom sastavnica djela. Ova faza aktivno uključuje razmjenu između nastavnika, studenata i istraživača. Prvi rezultat ove sinergije je racionalizacija vrsta umjetničkih djela. U trećoj fazi konačno će se odvijati profitabilna sinergija s tvrtkama. Tada će se razvijati specifične metode i proizvodi za konzerviranje navedenih umjetnina koji će se uklopiti u sastavljene smjernice očuvanja urbanih umjetnina. Također, u sklopu projekta izvoditi će se praktična nastava kroz mobilnost studenata, profesora i istraživača u suradnji s tvrtkama unutar projekta. Rezultati ovog istraživanja imati će otvoreni pristup i bit će osnova za stvaranje inovativnog obrazovnog modula koji će se uvoditi u visokoškolske ustanove. Pilot tečaj će se podučavati tijekom životnog vijeka projekta u sveučilištima-partnerima projekta te će se provesti i tečaj e-učenja.

Predviđena ukupna vrijednost projekta je 997.117,00 EUR od čega je Ustanovi METRIS namijenjeno 37.366,00 EUR. Projekt je započeo 1. siječnja 2018. godine, a predviđeni završetak projekta CAPuS je 31. prosinca 2020. godine.