07.09.2020

Održan trodnevni radni sastanak hrvatskih partnera projekta WATERCARE (INTERREG IT-HR)

Hrvatski partneri sastali su se u Dubrovniku (2.-4. rujna 2020.) kako bi razgovarali o provedbi projekta na pilotskom mjestu Dubrovačko-neretvanske regije na ušću rijeke Neretve. Također, pružatelj opreme je bio tamo kako bi pokazao svim hrvatskim PP-ima način na koji će se instalirati oprema, funkcioniranje senzora i gdje će biti postavljena cijev unutar rijeke koja će aktivirati alarm nakon obilnih kišnih događaja i mjeriti mikrobiološki i fizički parametri. METRIS je prezentacijom i radnim sastankom podijelio svoja iskustva s Dubrovačko-neretvanskom regijom, Splitsko-dalmatinskom županijom, Hrvatskim vodama i Sveučilištem u Splitu s sustavnim funkcioniranjem i zajedničkim poteškoćama. METRIS je također testirao i kalibrirao svoju opremu na lokaciju ušća rijeke Neretve zajedno s pružateljem opreme. Takva mjerenja služe kao nulte točke za usporedbu mjerenja na pojedinim lokacijama projekta (radi kasnije usporedivosti) te također služe partnerima kao polazna točka za njihove buduće instalacije spram same izvedivosti kako bi se izbjegli problemi i eventualna kriva nabavka pomoćnih dijelova za instalaciju te kako bi se brže uspostavila softverska podrška i povezivanje s LP. Ovo je bio vrlo produktivan sastanak i upravo sada neophodan, jer je ovo vrijeme kada će se oprema ugraditi i uzorkovanje će početi na hrvatskoj strani Jadrana. Sastanku su prisustvovale Vedrana Špada i Josipa Bilić.

Podsjetnik, ranjivost područja Jadrana na klimatske promjene, posebice talijanskog teritorija ali i hrvatskog, te prirodnih resursa, vrlo je visoka. Masivni kišni događaji uzrokuju poplave rijeka i potoka s relevantnim posljedicama na okoliš.
Ovi događaji značajno utječu na kvalitetu kupanja i obalne vode. Projekt WATERCARE ima za cilj poboljšanje kvalitete vode i okoliša te učinkovitosti resursa u priobalnim vodama, smanjenje mikrobne kontaminacije koristeći inovativne alate u gospodarenju otpadom.