17.06.2014

Održana završna konferencija projekta METRIS PLUS

U utorak, 17. lipnja 2014. godine u Zajednici Talijana Pula, održana je završna konferencija projekta METRIS PLUS. Konferencija, čiji su organizatori bile  Istarska županija i Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., okupila je partnere i suradnike projekta, stručnjake iz područja pročišćavanja otpadnih voda, predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave te gospodarstvenike. Konferencija je organizirana s ciljem predstavljanja rezultata projekta te mogućnosti njihove primjene, kao i primjera dobre prakse u području pročišćavanja otpadnih voda.

U prvom dijelu konferencije, Tea Gobo, voditeljica METRIS-a te samog projekta METRIS PLUS, i projektni stručnjak Davor Mandić, stručni suradnik u IDA-i, predstavili su projekt i postignute rezultate u primjeni, odnosno pilot uređaj za pročišćavanje otpadnih voda postavljen u kampu Stupice u Premanturi. Potom je koordinator projektnih stručnjaka Samir Đug, sa sarajevskog Prirodno-matematičkog fakulteta, iznio završni izvještaj o radu eksperata i rezultatima projekta.  Projektna stručnjakinja Sanja Martinez s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Zagreb, održala je prezentaciju na temu „Korozija i zaštita u sustavima vodovoda i odvodnje“. U drugom dijelu konferencije, namijenjenom primjerima dobre prakse vezano uz sustave pročišćavanja otpadnih voda i metodama sanacije onečišćenja, održane su dvije prezentacije: „Izgradnja sustava fekalne odvodnje u Općini Medulin putem Projekta Jadran“, koju je održao Edo Krajcar iz tvrtke Albanež d.o.o. te „Eko-inovativne metode pročišćavanja naftnih onečišćenja“, Sandija Orlića s Instituta Ruđer Bošković.

Projekt METRIS PLUS (Jačanje istraživačkog - inovacijskog potencijala jadranskog prekograničnog područja putem zajedničkih istraživanja pod vodstvom Centra za istraživanje materijala – METRIS) odobren je za financiranje u sklopu druge komponente Instrumenta za predpristupnu pomoć - IPA - Jadranska prekogranična suradnja 2007-2013 (Prioritet 1. Gospodarska, društvena i institucionalna suradnja, Mjera 1.1. Istraživanje i inovacije). Cilj projekta bio je poboljšati istraživačko-inovacijske kapacitete jadranskog prekograničnog područja putem zajedničkih istraživačkih projekata, kao i poboljšati suradnju institucija u javnom, privatnom, akademskom i istraživačkom sektoru, s naglaskom na segment eko-inovacija te podržavanje inicijativa koje razvijaju eko-inovativne tehnologije u sustavima pročišćavanja otpadnih voda. U sklopu projekta razvijen je pilot uređaj manjih razmjera za pročišćavanje otpadnih voda, učinkovitiji od konvencionalnih uređaja za pročišćavanje namijenjenih malim zajednicama. Pilot uređaj postavljen je u lipnju 2013. godine u kampu Stupice u Premanturi.

Planirana ukupna vrijednost projekta je 1.768.374,00 EUR, od čega je iz sredstava Europske Unije kroz program prekogranične suradnje IPA Adriatic sufinancirano 85 % odnosno 1.503.117,90 EUR. Provedba projekta započela je u ožujku 2011. godine, a završava u kolovozu 2014. godine. 

Program i prezentacije s konferencije možete preuzeti na sljedećem linku: http://www.ida.hr/index.php?id=60&tx_ttnews%5BbackPid%5D=23&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1285&cHash=949f8430d0560dbf41e69812bc38d077