25.01.2013

Sastanak radne skupine za izradu tehnološke platforme za metalo-prerađivački sektor (auto industrija)

25. siječnja 2013. u prostorijama Ministarstva gospodarstva održan je inicijalni sastanak radne skupine za izradu tehnološke platforme za metalo-prerađivački sektor, koja će djelovati unutra klastera konkurentnosti autoindustrije. Sam pojam tehnološke platforme predstavlja konzorcij interesnih partnera iz poslovnog, javnog i znanstveno-istraživačkog sektora.

Na sastanku je predstavljen smjer razvoja tehnološke platforme automobilskog sektora, trenutno stanje po pitanju tehnološke platforme ovog sektora (znanstveno-istraživački kapaciteti i suradnja istih na identificiranim projektima) te projekti koji bi mogli biti sastavni dio tehnološke platforme, a financirani iz sredstava EU u financijskoj perspektivi 2014. - 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sastanku su prisustvovali i u raspravi sudjelovali predstavnici znanstvene zajednice, poslovnog i javnog sektora. Identificirana su četiri nacionalna centra kompetencije (Pula, Rijeka, Zadar i Zagreb), od kojih je jedan naš Centar za istraživanje materijala Istarske županije – METRIS. Fokus djelovanja centara kompetencije su projekti temeljeni na potrebama gospodarstva, s ciljem razvoja novih proizvoda i njihove komercijalizacije.