07.05.2013

U sklopu europskog projekta Adriatic Economic Cluster Club otvoren Tehnološki inkubator

Danas je u bivšoj zgradi stare kirurgije u Puli svečano otvoren Tehnološki inkubator kao nova poslovna jedinica Istarske razvojne agencije, a u sklopu europskog projekta Adriatic Economic Cluster Club (CLUSTER CLUB). Projekt je inače financiran iz sredstava EU fondova u sklopu IPA Jadranske prekogranične suradnje u iznosu od 1.321.000 kuna. Ukupna vrijednost projekta je inače 2.629.694 kuna, a u sufinanciranju sudjeluje i Istarska županija.

"Na više od 500 metara kvadratnih, u samom srcu sveučilišnog kampusa otvorili smo novi tehnološki inkubator sa 11 modularnih ureda, od kojih je do sada zauzeto njih devet", rekao je direktor IDA-e Boris Sabatti pojašnjavajući da se u inkubator već na prednatječaju javilo devet novoosnovanih informatičkih firmi od kojih i povratnici iz Belgije i Švicarske. Današnjem je otvorenju prisustvovao i župan Ivan Jakovčić, pulski gradonačelnik Boris Miletić i drugi gradonačelnici istarskih gradova, rektor pulskog Sveučilišta Robert Matijašić, predstavnici Skupštine Istarske razvojne agencije, Valter Flego kao član Sklupštine IDA-e, predstavnici komora, ravnateljica HGK-ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić, međunarodni predstavnici partnera projekta iz regije Veneto i iz bosansko-hercegovačke razvojne agencije iz Zenice, te predstavnici znanstvenih institucija. Župan Ivan Jakovčić u današnjem je obraćanju medijima pozvao sve zainteresirane poduzetnike s dobrim idejama da se prijave u tehnološki inkubator i dodao da je riječ o projektu koji predstavlja još jedan korak naprijed nakon Sveučilišta i METRIS-a, dok će osnivanje Tehnološkog parka biti konačna realizacija plana. "Ovdje je znanje presudno i zadovoljni smo kad vidimo da smo u spoju javnog i privatnog sektora koristili upravo znanje", kazao je Jakovčić, dodajući kako je od nedavno iskusio težački život istarskog seljaka, dok će ovaj inkubator biti centar znanja u kojemu će osnovni alat biti tastatura i računalo.  Jakovčić se osvrnuo i na činjenicu da je u projektu tehnološkog inkubatora Istarska županija sve napravila sama, te za ništa nije trebala pitati Vladu ni Zagreb. "Definitivno nam treba više slobode i autonomije odlučivanja kad se radi o Istri", izjavio je Jakovčić.

Tvrtke će se u inkubator inače moći uključiti na način da će prva tri mjeseca prostor koristiti besplatno, a kasnije s najmom od 25, 50 i 75%, da bi nakon tri godine krenuli na tržište.