31.12.2014

U tijeku natječaji u okviru Obzora 2020.

Obzor 2020. (Horizon 2020) je novi program Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. – 2020. godine. Program će doprinijeti ostvarivanju ciljeva ključnih strateških dokumenata Europske unije vezane za istraživanje, tehnologijski razvoj i inovacije,“EUROPA 2020“, „Unija inovacija“ (Innovation Union) i izgradnja Europskog istraživačkog prostora (European Research Area).

Misao vodilja novog okvirnog programa je nuđenje rješenja i odgovora na gospodarsku krizu, investiranja u buduće poslove i razvoj, rješavanja pitanja građana EU o njihovoj materijalnoj sigurnosti, općoj sigurnosti i okolišu, kao i jačanja globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama.

Struktura Obzora 2020. temelji se na tri glavna prioriteta: „Izvrsna znanost“ (Excellent Science), „Industrijsko vodstvo“ (Industrial Leadership)  i Društveni izazovi (Societal Challanges).

S objavom prvih natječaja u okviru novog programa za istraživanja i inovacije Obzor 2020 pokrenut je i nacionalni portal www.obzor2020.hr. Hrvatski portal okvirnog programa EU za istraživanja i inovacije pruža sve relevantne informacije za pojedina područja programa Obzor 2020. i trenutno objavljene natječaje.

Izvor: www.hamagbicro.hr